Project Description
Cukiernik
Produkcja różnego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) sporządzania półproduktów cukierniczych;
3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
4) dekorowania wyrobów cukierniczych.
Perspektywy zatrudnienia:Cukiernie, zakłady produkcyjne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Program obejmuje następujące przedmioty:
– (BHP)-Bezpieczeństwo i higiena pracy
– (PDG)-Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
– (JOZ)-Język obcy ukierunkowany zawodowo
– (KPS)- Kompetencje personalne i społeczne
– Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie : cukiernik
– Produkcja wyrobów cukierniczych
Tytuł zawodowy:
Cukiernik
Cykl kształcenia:
zaoczny (sobota, niedziela co 2 tygodnie)
Tryb nauki:
zaoczny (sobota i niedziela co 2 tygodnie)
Kwalifikacje:
K1: Produkcja wyrobów cukierniczych
Comments are closed.